Dit zegt specialist ouderengeneeskunde Christiaan Rhodius over het koppelbed:

“In hospice Bardo beschikken we over een koppelbed. Dit wordt regelmatig gebruikt. Bij een regulier bed is het meestal niet prettig voor de patiënt als een tweede persoon erbij in komt te liggen. Plat gezegd: het is gewoon krap. Een groter bed is dus absoluut winst. Want de fysieke geborgenheid die de partner kan bieden, door bij de patiënt in bed te liggen, is enorm waardevol. Het koppelbed bestaat uit een frame met een speciaal koppelmatras. Hierdoor wordt het mogelijk dat mensen in de laatste fase van het leven letterlijk elkaars warmte kunnen voelen. Geliefden kunnen heel dicht samen zijn, kinderen bij hun ouders of ouders bij hun kind.

De fysieke nabijheid is meer dan alleen een fysieke kwestie. Het toont ook de onderlinge verbondenheid aan waarin in de laatste levensfase er ruimte is om nog samen ’te dromen’. Daar zit mijns inziens ook de grootste winst van het koppelbed. Het geeft rust. De intieme nabijheid van de partner kan angst verminderen. Dat zie je ook los van het koppelbed wel. Dan hoor je bijvoorbeeld een dochter die aan het bed van haar moeder zit zeggen: ‘Als ik haar hand maar vasthoud, gaat het goed.’ Dus: is er nabijheid nodig, dan is het inzetten van het koppelbed een fantastische interventie.

Een afgeleid voordeel van de inzet van een koppelbed is dat die fysieke nabijheid die je hiermee faciliteert óók voor andere en vaak verdiepende gesprekken zorgt. Intiemere gesprekken. In mijn ervaring kan de inzet van het koppelbed helpen om met elkaar toe te werken naar het afscheid. Juist de nabijheid en verbondenheid kunnen helpen in het loslaten.”

Woordvoerder Annebel Schipper, KWF Kankerbestrijding: 

“We zijn erg onder de indruk van deze actie. Dit maakt namelijk écht impact voor de kankerpatiënt in zijn of haar laatste levensfase. Hoe prachtig is het dat je door een koppelbed je laatste momenten kunt beleven met je geliefde dichtbij. Vanuit KWF vinden wij het belangrijk dat iedere ongeneeslijke kankerpatiënt de laatste levensfase beleeft volgens zijn of haar wensen. Deze actie sluit daar enorm goed bij aan.”